Μέλισσα

Μέλισσα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γνωριμία με τον κηρόσκορο

Από τα νούμερο ένα προβλήματα των μελισσοκόμων. Ο συμπαθητικός σε όλους μας κηρόσκορος.


Η ζημιά που μπορεί να κάνει στις αποθηκευμένες κηρήθρες, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται σε αδύναμα μελίσσια που δεν μπορούν να τις προστατέψουν, είναι τεράστια. Ολοκληρωτική καταστροφή.




Μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να συναντηθούν οι δρόμοι μας. Θες επειδή ο παππούς προσέχει πολύ? Θες επειδή μάλλον ήμασταν τυχεροί? Δεν έτυχε να ''γνωριστούμε''. Για όλα όμως υπάρχει...η πρώτη φορά.

Πριν καιρό είχα απομακρύνει από μια κυψέλη 2 πλαίσια που δεν πατούσαν καλά οι μέλισσες. Δεν πέρασα από το χωριό (όπου βρίσκεται η αποθήκη και όλος ο εξοπλισμός) να τις αφήσω και έτσι τις πήρα μαζί μου σπίτι όπου τις άφησα εκτεθειμένες  πάνω στον πάγκο στο γκαράζ. Σήμερα θα τις πάω, αύριο θα τις πάω πέρασαν 2 βδομάδες και οι κηρήθρες ακόμα εκεί. Τα πλαίσια εκτεθειμένα στο φως οπότε δεν φαντάστηκα ότι θα τα επισκεφτεί η πεταλουδίτσα (καθώς ως γνωστόν χρειάζεται σκοτάδι ).

Δύο εβδομάδες λοιπόν αργότερα παρατήρησα τα πρώτα σημάδια. Έναν ιστό σαν της αράχνης σε 4-5 διαδοχικά κελιά όπως φαίνεται στην φωτογραφία.


Πολύ ενδιαφέρον δε λέω. Μπήκα στον πειρασμό να τον αφήσω να ολοκληρώσει τον κύκλο του άλλα όταν σκέφτηκα ότι το τίμημα θα είναι η καταστροφή της κηρήθρας που με τόσο κόπο χτίσαν τα κορίτσια μου η ζυγαριά έγειρε εναντίον του. ''Στην κατάψυξη δε χωρεί, στην συντήρηση περισσεύει.'' Έτσι λοιπόν μπήκε στη συντήρηση


όπου κλασικά ξεχάστηκε. Λίγες μέρες μετά το πήρα στα χέρια μου περιμένοντας να δω το σκουλικάκι σε κάποια γωνιά  να χει παραδώσει πνεύμα. Και εδώ φαίνεται η ανθεκτικότητα του κηρόσκορου. Όχι μόνο δεν είχε απεβιώσει αλλά τον πέτυχα να σουλατσάρει πάνω στο τελάρο ζωηρότατος.


Μόλις βγήκα έξω και τον χτύπησε ο ήλιος έσπευσε να κρυφτεί πάλι στα κελιά. Αντί για τα κελιά όμως βρέθηκε στα δάχτυλα μου και από κει στο παρτεράκι. Αφού λοιπόν δεν τον σκότωσε το κρύο θα το κάνουν τα μυρμήγκια. 

Δύο πράγματα κρατάω από αυτή την εμπειρία. Ένα ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικό έντομο που δε χαμπαριάζει από λίγες μέρες στο ψυγείο και δεύτερον ότι ακόμα και σε φωτεινό και αεριζόμενο μέρος να αποθηκεύεις τις κηρήθρες σου δεν είσαι 100% ασφαλής.

Δε λέω. Χάρηκα για τη γνωριμία αλλά προτιμώ να μην ξανασυναντηθούμε. Μακριά κι αγαπημένοι φίλε μου κηρόσκορε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου