Μέλισσα

Μέλισσα

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Επίσκεψη στο μελισσοκομείο

Λίγο η βαρεμάρα, λίγο κάτι ταξιδάκια αναψυχής πέρασε ο Φλεβάρης χωρίς ανάρτηση. Αρχής γενομένης από σήμερα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος Μιας και η άνοιξη μπήκε για τα καλά δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου. Όλο και κάτι θα φτιάχνουμε, όλο και κάτι θα παρατηρούμε. Όλο και κάτι θα συμβαίνει και θα βρίσκω την αφορμή που ζητώ για να βγάλω στην επιφάνεια το συγγραφικό μου ταλέντο.
Τα μελισσάκια τα είχα αφήσει μέσα Φλεβάρη με αρκετά καλούς, για την εποχή, πληθυσμούς, γονεμένα σε ικανοποιητικό βαθμό, με πολλά μέλια ακόμη μέσα και συνεχή εισροή απ έξω νέκταρος και γύρης. Όλα προμήνυαν ότι έγινε μια καλή αρχή. 
Σήμερα λοιπόν, μισό μήνα μετά, επισκέφτηκα το μελισσοκομείο αφενός γιατί μου έλειψαν και ήθελα να δω εάν είναι καλά στην υγεία τους και αφετέρου γιατί ήθελα να αρχίσω διεγερτική τροφοδοσία. Ετοιμάστηκαν λοιπόν τα σιρόπια σε μπουκάλια του μισού λίτρου. 


Η τροφοδοσία με τα μπουκαλάκια είναι κάτι που διάβασα στον μελισσόκοσμο, το δοκίμασα και το υιοθέτησα. Βολικό και γρήγορο σου δίνει τη δυνατότητα να τα'ί'σεις μεγάλες ποσότητες (500 ml) χωρίς τον κίνδυνο λεηλασίας. 
Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τα πλαστικά πιατάκια που τα γέμιζα με σιρόπι.


Καλά, χρυσά αλλά είχαν 2 μεγάλα μειονεκτήματα. Χωρούσαν μικρή ποσότητα σιροπιού, οπότε έπρεπε να πηγαίνω μέρα παρά μέρα με το όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται και δεύτερον έπρεπε να προσέχω και να τροφοδοτώ απόγευμα για να αποφύγω τυχόν λεηλασία ιδίως μικρών μελισσίων.
Στο θέμα μας τώρα. Η θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 22 βαθμούς (πρωτόγνωρο για την εποχή. Ο παππούς μου είπε χαρακτηριστικά πως δεν θυμάται ποτέ τόσο ήπιο χειμώνα και τόσο πρώιμη άνοιξη),


 σχεδόν άπνοια και ηλιοφάνεια και τα κορίτσια να πετάνε σαν τρελές.
Η εικόνα των μελισσιών ήταν αυτή




Καλούς πληθυσμούς με πολύ γόνο. Σε κάποια σφιχτά δεκάρια είχε γεννήσει ακόμη και στις θέσεις 2 και 9. Ήρεμα πολύ. Και γιατί να μην είναι άλλωστε. Φέρνουν γύρες και μέλια σε μεγάλες ποσότητες. Κάποια ίσως πάρουν πάτωμα σε 5-6 μέρες που θα γίνει η επόμενη επιθεώρηση ενώ στα υπόλοιπα θα προστεθούν πλαίσια για να δώσουμε χώρο στην βασίλισσα.
Από αυτά που είδα σήμερα δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν την επόμενη βδομάδα δω γλώσσες σε κάποια που δεν έχουν 10 πλαίσια. Και ποιος ξέρει, μπορεί να εμφανιστούν και τα πρώτα βασσιλοκέλια σμηνουργίας. Νωρις? Σίγουρα αλλά με τέτοιο παράξενο καιρό όλα να τα περιμένεις.
Στα αρνητικά είναι ότι δύο από τα μελισσάκια μου παρουσίασαν κιμωλίαση, το ένα εκ των οποίων είχε παρουσιάσει και πέρυσι. 
Παρότι με φοβίζει όλη αυτή η πρώιμη ανάπτυξη είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από την εικόνα τους και αισιόδοξος για την συνέχεια. Σε αναμονή λοιπόν, μέχρι την επόμενη επίσκεψη που θα δούμε εάν βγουν οι προβλέψεις μας...

Πηγές:
http://orinimelissa.blogspot.gr/2016/02/blog-post_58.html
http://www.melissocosmos.com/2013/10/video.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου